Debatt

Sluta krångla till – men förenkla inte allt

By on 17 september, 2014
bokuppslag

Texten nedan är en lätt modifierad variant av förordet till KC Wallbergs bok ”Mitt Matrike” från 2013.


Det är ganska
enkelt att ordna en bra måltid: Utgå från bra råvaror och lägg vikt vid upplevelsen kring matbordet. Kärnan i måltiden är det enkla. För att göra det enkla krävs kunskap. För att följa det enkla krävs mod.

Jag menar att det får vara ett slut på hur mycket man kan krångla till det hela! Hur rätt ska vi handla eller hur många problem ska vi lösa först? Idag känner många pressen från politiskt korrekta beslut när det gäller resursmedvetenhet, energiförbrukning, utsläpp, nya former av be­kämpnings­medel inom jordbruket, ingreppen i naturen, gen­mani­pula­tion, rättvis handel, djurskydd och andra faktorer. Var­ifrån har vi fått alla tillsatser och kemiska ingredienser i maten? Varför finns de?

Problematiken kring maten måste vara hanterbar. Vi behöver ett rationellt och säkert förhållande till mat. Vi kan idag med modern teknik och bra transporter undvika många lagringsproblem och risker med livsmedelshantering.

Men jag kan tycka det är lite ironiskt att gå på restaurang och köpa ett köttstycke som har kvalitetsgradering och gårdsnamnet angivet. Ironin sitter inte i att skriva ut var­ifrån köttet kommer, det är väldigt bra – ironin är att vi väljer och tycker kvalitén blir bättre av att ursprung eller rätt namn står på menyn.

Som konsument idag köper vi mat med hjälp av märkningar, certifikat och texter på omslaget. Vi bedömer inte längre smaken, doften eller skillnaden på gårdskött eller industriprodukter till lågpris.

Vi pratar gärna om närodlat och småskalighet, inget fel med det såklart, men Sverige är nästan lika långt som hela övriga Europa. Renkött från fjällvidderna kring Abisko har färdats mer än 140 mil fågelvägen till tallriken i Malmö. En tryffel från Alba i Italien har färdats drygt 120 mil till samma tallrik. Ren i Stockholm har ofta rest längre än tomater från Groningen eller svamp från skogarna kring Minsk.

Mina tankar med den här bloggen är att försöka ge en modern syn på det mathantverk som tidigare var naturligt i varje stad och by runt om i landet, hos slaktaren, konditorn, bagaren, trädgårdsmästaren, värdshuset och hus­modern. Med det bästa från våra traditioner och ett modernt kunnande kan vi komma långt. Kan vi dessutom börja lita på våra sinnen igen öppnar sig oanade möjligheter.

Samtidigt menar jag att det får vara ett slut på hur mycket man kan förenkla det hela! Recepten i min bok Mitt Matrike är enkla och metodiska – så enkla att en stjärnkock skulle kunna bli förnärmad över hur lätt det kan vara att få till det. Recepten är skrivna för att lämna inspirationsutrymme till dig och för att du ska kunna ge din egen personliga touch på matlagningen.

Det handlar om att utnyttja råvarorna på bästa sätt, max åtta råvaror i en anrättning, välja tillagningsteknik beroende på råvaran och ta fram de allra bästa smakerna från de utvalda ingredienserna, våga kombinera och hela tiden utgå från dessa matlagningsgrunder. Öppna upp sinnet för inspiration och fråga dig själv vad och varför du tycker om det du äter och dricker!

I många tidningar och kokböcker idag skrivs recepten på absolut enklast möjliga vis för att alla som läser ska kunna följa punkterna från början till slut. Generellt är det ganska lätt för läsaren att få till rätten som på bilden. Men ofta är det ändå omöjligt, eftersom recepten är alltför förenklade för att inte skrämma läsaren. Blir det många steg tror man att läsaren inte är kapabel att klara av det.

Men det går inte att förenkla hur mycket som helst – ibland måste vi acceptera att det krävs fler än fyra steg för att tillreda en maträtt. Vilket nödvändigtvis inte alls behöver kräva mer tid utan endast lite mer uppmärksamhet när maten tillagas.

Gamla tekniker blir användbara på modernt vis; salta, grava, koka buljong och consommé, långkokens metodik finns i olika varianter.

Vi har ett kunskapsarv kring råvaror, årstidernas variation och odlingslandskapets förutsättningar till unika produkter. Tar vi in den kunskapen blir vår matlagning både omväxlande och hänsynsfull för miljön och hälsan.

Man vet genom många studier av restaurangbesök att det är mycket mer än bara maten som gör upplevelsen. Endast cirka tjugo procent av upplevelsen sitter i maten, och resten är rummet, alla som vistas där, personalen, temperaturen i lokalen, färgerna, musiken, men framförallt samtalen.

Krångla inte till det mer – kärnan i måltiden är att samlas! Vad hände med söndagsmiddagen? Mat är en faktor som för samman människor, det viktiga är inte att debattera vilka kostråd vi följer! Måltiden är livsnödvändig och följer den enkla metodiken att intaget ska balanseras med spenderad energi. Det som kommer in förbrukas eller lagras.

Mat ska vara kul och inspirerande och inte deprimerande!

Välkommen till mitt matrike!

KC Wallberg


 

Fotnot: Texten ovan är en lätt modifierad variant av förordet till KC Wallbergs bok ”Mitt Matrike” från 2013. Du kan läsa mer om boken här eller beställa den direkt från förlaget på info@apieceofsoul.se för endast 285 kr + porto!

TAGS

LEAVE A COMMENT